Pilotprosjektet - med VestfoldMat på Gjennestad


Harald Dybedal er primus motor for utsalget av Vestfold-mat ved hagesenteret på Gjennestad. Gjennestad er da også medlem av VestfoldMat, og i tilknytning til kafeen på hagesenteret har det siden oppstarten vært tenkt salgspunkt av lokale varer.

Denne sesongen har det imidlertid tatt av - og dette mye takket være han- og VestfoldMat, da, som Dybedal raust legger til; det er jo dere i VestfoldMat som har vært inspirator til dette prosjektet: I våres var han rundt og besøkte utvalgte produsenter av frukt og grønt, og samlet informasjon og inspirasjon fra flere gode kilder. Gjennestad ble da også strategisk valgt av VestfoldMat for en av vårens Smaken av Lokalmat-samlinger, utvidede frokostsamlinger i felles regi av Vestfold Bondelag og VestfoldMat: målsettingen er å få satt igang nytenking i bransjen, og salgskanalen er viktig for både bonde og nettverk.

Harald har funnet fram listen over VestfoldMat produsenter, og med hjelp fra varer også fra et par ikke-medlemmer, er sortimentet godt og vel bredt. Vestfold er blant de tidligste leverandørene av frilandsgrønsaker, med mange store produsenter; her finner du bl.a. pordukter fra VestfoldMat-medlemmene: Klavenes gartneri med Vestfoldsalat, Skjærgårdens vårløk, Bjertnæs &Hoels hjertesalat, Rosnes Gårdsproduksjons herlige økologiske beter og selvfølgelig Gjennestads egne krydderurter. Alt - "et pilotprosjekt", som med Dybedals bestemte tro trolig blir en ennå større satsning til neste år. For nå er både marked og produsenter beredt; flere tenker "nytt".

Idéen er sesongvarer; det som finnes på jordene i Vestfold, kan du kanskje finne i og rundt den gamle VestfoldMat-vognen som har fått nytt liv her på Gjennestad. Slik må det være. Vestfoldmat har i sitt arbeid gjennom flere år, hatt stor fokus på å få fram troen på og kunnskapen om sesongene. VestfoldMat er sesongmat. Noen eksempler: en frilandssalat lar seg ikke lagre, skal du ha en god salat fra vestfold må du ha kunnskap om når sesongen for frilandssalat er  - i Vestfold - og likedan; vet du hvor lenge gresskar, rotgrønnsaker og hodekål faktisk kan lagres?

 Lagringsgrønnsakene fra Vestfold holder god kvalitet, selv om det er høysesong nå på høsten ved innhøstning, lagres store mengder av denne type grønnsaker hos produsentene, for levering gjennom vinteren. Derfor kan du fint basere deg på en meny bestående av Vestfolds råvarer året rundt -  i Vestfold er både jordsmonn og klima optimalt for mye. Og Gjennestad -som ligger "midt i Vestfold" - selvfølgelig møtes vi her!

Så følg med VestfoldMat videre, flere steder åpner også gårdene opp for utsalgspunkter og gårdsbutikker, restaurantene sikrer seg godbiter som har en opprinnelse og en historie og nye typer utsalg med sesongvarer dukker opp i tilknytning til andre spennende konsept. Vi ser en god begynnelse!