Dypdykk i enga - litt økologikk fra Sande


God eng gir gode grønnsaker - på besøk hos en av nordens beste øko-agronomer.
Fredag 26. september fikk VestfoldMat-medlem Rosnes Gårdsdrift på Finstad i Sande besøk av Kari Bysveen og voksenagronomklassen på Melsom videregående skole. Sjefsagronom og øko-spesialist Hans Kjærås var god guide på eget bruk, og forklarte om de ulike aspektene ved å drive økologisk, da med fokus på grønnsaksproduksjon.  


 Røttene til luscerne (bildet) er et studium verdt:)
En god eng er helt sentral for å lykkes med økologisk landbruk, og i Sande finner vi prakteksemplarer på eng. I samarbeid med melkebonde og kalvekjøttprodusent Hans Kristian Teien, også medlem i VestfoldMat, driver Rosnes gårdsdrift et godt økologisk vekstskifte på Sandes grøderike jord.


En plog er god å ha, og den må være av den rette typen: Kari Bysveen forteller og forklarer for interesserte tilhørere. Pløying er viktig i økologisk grønnsaksproduksjon, og Hans Kjærås i Rosnes Gårdsdrift vet mye om jorda si.

Store anlegg og gode system preger gårdstunet på Finstad.

Kasser med gresskar - i mengder!  

Gresskar, økologisk dyrket på Finstad i Sande. Gresskar er bare en av produksjonene på bruket.
Økologiske poteter, fra Rosnes gårdsdrift.


Vakre, åpne kulturlandskap på Nylinna i Sande i Vestfold omkranser den økologiske produksjonen. Her finner vi et av landets ledende og største økologiske landbruksmiljøer.