Mer smak av lokal mat!

I det nasjonale prosjektet "Smaken av lokalmat", er en av målsettingene å øke tilfanget av lokalmatprodusenter. Vi i VestfoldMat ønsker at forbrukerne skal spørre etter lokalmat fra Vestfold. For å møte etterspørselen av  mat fra Vestfold, må vi sikre "en balansert utvikling i verdikjeden", med bl.a økt tilfang av "lokalmatprodusenter", markedsrettede prosjekter, gode ambassadører og gode kjøkkensjefer - samt  godt omdømme for hele bransjen mm… Det betyr rekruttering, bevissstgjøring og samarbeid for å styrke kvalitetene vi kan tilby… Sammen med Vestfold Bondelagplanlegger VestfoldMat to Lokalmat-møter denne våren: møtene legges i etterkant pg som en forlengelse av frokostmøtene i februar og mars.
 - Følg med for mer informasjon, og/eller ta gjerne kontakt for spørsmål!

Dette og mere til var tema på årets første frokostmøte -  som ble lagt til Tønsberg Vandrerhjem i anledning av at  FROKOSTKLUBBEN  - Smaken av Vestfold ble "startet" akkurat der – i januar 2013 – derfor "feirer" vi altså 1 år!


SMAKEN AV VESTFOLD! 24 frokostgjester var møtt opp i frokostsalen på Tønsberg Vandrerhjem. Karine Huseby i VestfoldMat SA ledet møtet. På bildet ser vi representant fra Vestfold Bondelag og medlem av VestfoldMat SA, Bjørge Madsen (stående), informere om status for arbeidsgruppen Mat og Landbruk, i regi av Vestfold Fylkeskommune.
Så mange som 24 møtedeltagere hadde funnet veien i snøstormen, og mye sto på programmet denne vintermorgenen. Etter en god og hjemmelaget frokost servert av Tønsberg Vandrerhjem, fikk frokostmøtet en god gjennomgang av aktuelle tema. Også denne gang var det nye ansikter, og spesielt var det hyggelig at lærerkreftene i Vestfold har tatt veien innom, samt at vi kunne ønske velkommen til Loise Bye ved Rica Hotel Havna og for hyggelig invitasjon fra Cafe Lotus i Stokke.
Neste frokostmøte er allerede bestemt, og det er det Bama Vestfold Storkjøkken som inviterer til . Vi ser fram til å møtes til trendy og supersunn frokost torsdag 27. februar - i regi av Harald Nesse og Bente Bugge-Erlingsen.

Trond Andresen, juryens leder, leser opp begrunnelsen for valget av vinnermenyen i VestfoldMat sin forslagskonkurranse Smaken av Vestfold - Høst. Overrasket vinner er Harald Nesse (til venstre). 
Kåring og prisutdeling:  Forslagskonkurransen 2013 - Hva er smaken av Vestfold? Tema "Høstsesong":Vinneren Harald Nesse ble gratulert av juryens leder, Trond Andresen, vertskapet for dagens møte og jurymedlem Margrethe Horne samt VestfoldMat SA v/ styreleder Karine Huseby.                                                                                                                                           
- Harald Nesse er utdannet kokk og har jobbet bl.a. som kjøkkensjef på Engø gård. Han jobber til daglig på Bama Vestfold Storkjøkken, (som også er vertskap for FROKOSTKLUBBENS neste frokostmøte,  den 27. februar kl 0830).( - Se egen invitasjon/sak på nettsiden for mer informasjon om froksotmøtet). Juryens vurdering av Harald Nesses menyforslag: " En flott meny, basert på 99,9% lokale råvarer. - GRATULERER!" Menyforslaget og oppskriftskonkurransen kan du etterhvert lese mer om i en egen nyhetssak her, på nettsiden til VestfoldMat (vestfoldmat.net). Følg med!

Leder av kjøttprodusentene i VestfoldMat SA, Tore Felin ved Lørdal gård informerte om forprosjektsøknaden som gruppen samarbeider om: Målet er å få slaktet og videreforedlet så lokalt som mulig. Som følge av innspill fra kokke- og serveringsbransje - samt også reiselivsbransjen, og initiert som en konsekvens av frokostmøtene i VestfoldMat, har kjøttprodusentene gått sammen for å utrede mulighetene for lokal slakting og videreforedling av kjøttproduksjonen. VestfoldMat SA er en medlemsorganisasjon, og prosjektes resultater vil komme alle nåværende og framtidige medlemmer til gode.



NB: Søknadsfrist for å melde seg på som produsent på årets MerSmak i Skien er nært forestående. Mer informasjon og kontaktopplysninger om Mersmak i Skien finner du på deres nettside: (mersmakiskien.no). 



MerSmak i Skien ved Ann-Helen Juve og Magne Dyrland presenterte spennende ideer og prosjekter fra nabofylket i Telemark - og Vestfold burde ta dette til seg som god lærdom og nye muligheter. Årets arrangement  er lagt til fredag 29. og lørdag 30. august. Dette blir den 7. festivalen i rekken, og aktører fra Vestfold ønskes velkommen til å delta. I 2013 var det i overkant av 60 000 som besøkte festivalen. Mersmak presenterer bredden av matproduksjonen i Telemark  via husmanskost til dagens trender og profiler, matprodusenter fra hele Sør Norge samt smakebiter fra 18 kjøkken verden over var representert. Med oppfordring og invitasjon til oss Vestfold om deltagelse og inspirerende samarbeid, ble det i første omgang foreslått et møte der hhv Telemark og Vestfolds landbrukskontor på Fylkesmannen blir involvert/tar initiativ. 

Dagens vertinne for FROKOSTKLUBBEN - Smaken av Vestfold, Margrethe Horne Tønsberg Vandrerhjem (til høyre) og  Mersmak i Skien v/ Ann-Helen Juve og Magne Dyrland fikk alle en stor takk for dagens frokostinnhold. Boken "Vestfoldmat - en kulinarisk reise i Vestfold, av Edgar Ludl" ble med tilbake til Telemark:)

VestfoldMat markerte som nevnt ett år for frokostmøtene: FROKOSTKLUBBEN - Smaken av Vestfold ble startet på Tønsberg Vandrerhjem i januar 2013. Etter et initiativ fra VRI Vestfold og VestfoldMat SA - fikk vi invitere serveringsbransjen til et ide-møte: Det var Trond Andresen, eier og driver av restaurant Conradis på Tønsberg Brygge lanserte ideen, som ble til faste, månedlige frokostmøter. Gratulerer til hele nettverket for godt oppmøte gjennom et helt år - og velkommen med på veien videre!

Representanten fra Vestfold Bondelag og medlem av VestfoldMat SA, Bjørge Madsen, informerte om status for arbeidsgruppen Mat og Landbruk, et strategiprosjekt i regi av Vestfold Fylkeskommune. VestfoldMat som nettverk blitt trukket fram som et etablert eksempel på bransjenettverk, og Mat og landbruk har fått en tydelig plass i videre arbeid med Vestfolds reiselivsstrategi. Viser til rapport fra gruppas arbeid (sendes ut som del av nyhetsinformasjon til medlemmer og støttemedlemmer i VestfoldMat SA) og særlig kapittel 5.3.4 hvor det står: ”Vi synes derfor det er grunn til å understreke at aktørene knyttet til mat og måltidsopplevelser bør inkluderes i flest mulig av andre aktuelle bedriftsnettverk, men at disse på mange måter er kommet lengre enn mange andre i fylket og at det også av andre grunner ikke ser ut til å være grunnlag for å etablere (enda) et nytt eget nettverk innenfor dette emnet”. Se etterhvert egen sak om dette på denne nettsiden, vestfoldmat.net.

Møtested varierer rundt om i Vestfold, til nå har vi vært på følgende plasser:
  • Januar 2013: Tønsberg Vandrerhjem, Tønsberg
  • Februar 2013: WITH Brød & Kaffe, Tønsberg
  • Mars 2013: Rica Park Hotel, Sandefjord
  • April 2013: Farris Bad, Larvik
  • Mai 2013: Conradis Bar & Resturant, Tønsberg
  • (Juni og Juli = sommerpause!)
  • August 2013: Brygga 11 Geir Skeie, Sandefjord
  • September 2013: Restaurant Grevinnen, Greveskogen videregående skole, kokkeopplæringen
  • Oktober 2013: Bryggerhuset på Holt gård, Undrumsdal 
  • November 2013: Quality Tønsberg Hotell, "Oseberg Hotell", Tønsberg
  • (Desember = juleferie)
  • Januar 2014: Tønsberg Vandrerhjem, Tønsberg