Foto: TNT Landskap, Lørdal gård (Medlem av VestfoldMat SA) |
Det er høst, og det er slaktetid. September og oktober er kjent for "fårikålfest, med flott, tung og nyhøstet hodekål rett fra jordet - i kombinasjon med sesongens ferske fårekjøtt. Fårikålsesongen flyter på ferskt, nyslaktet kjøtt og innhøstning av hodekål før vinterkulden. Ingen tvil om at dette er Norges nasjonalrett!
I Vestfold har en liten, norsk sauerase etterhvert fått et skikkelig fotfeste. Den gammelnorske spelsauen øker i popularitet og utbredelse, også i vår region. Egentlig er det helt naturlig, sett i et historisk perspektiv: spor etter ull i vikingutgravningene forklares med at vikingenes båtseil må ha vært laget av denne type saueull.
Den gammelnorske spelsauen er godt egnet som beitedyr langs Vestfolds solrike kyst, og her gjør den en god jobb som kulturlandskapsarbeider. Dyrene foretrekker å spise friske, ville urter, som gir et fantastisk godt kjøtt med en smak av Vestfolds skjærgård!